Historia de la Comparsa :
Comparsa Blavets

Fundadora de las Fiestas de Moros y Cristianos de Biar


- ES DESCONEIX LA SEUA FUNDACIÓ. LA 1ª COMPANYIA DE MILICIES URBANES DE LA VILA ES EL ANTECEDENT MÉS PRÒXIM A LA COMPARSA DELS BLAVETS.

- 1635 EL CONSELL DE LA VILA DE BIAR DECIDEIX INSTITUIR LES FESTES EN HONOR A LA MARE DE DEU DE GRACIA DESPRÉS DE LA SEUA INTERCESIÓ MIRACULOSA EN LA LLARGA SEQUIA QUE ES PATIA.

- 1681 EL CONSELL ES REPLANTETJA SUSTITUIR LA BANDERA DE LA VILA JA QUE S´ENCONTRAVA EN CONDICIONS DEPLORABLES, FENT AQUESTA BANDERA IGUAL QUE LA DE LA COMPARSA. EN UNA CARA L´ESCUT DE LA VILA DE BIAR I A L´ALTRE L'IMATGE DE LA PATRONA DE BIAR.

- 1752 AMB LA BENDICIÓ DE L´ESGLESIA DEL CONVENT DE MENORS CAPUCHINOS, PARTICIPEN LES DOS COMPANYIES.

- 1752 EN AQUESTA ÈPOCA PAREIX MES QUE PROBABLE QUE LA VESTIMENTA UTILITZADA PER LA COMPARSA ERA D´UN COLOR BLAU TURQUÍ EL QUAL ERA UTILITZAT PER LES MILICIES URBANES QUE REGULEN AQUEST COS.

- 1774 CARLES III PROHIBEIX L´UTILITZACIÓ DE LA PÓLVORA EN LES CORDAES, LES ARTIFICIS DE FOCS, ELS ALARDOS I LES SOLDADESQUES QUE EN AQUELLA ÈPOCA ES REALITZABEN .

- 1792 S´INTENTA REVOCAR L´ANTERIOR PROHIBICIO PERÒ AQUEST INTENT QUEDARÀ EN PAPER MULLAT.

- 1800 CONEIXENT JA EL RESULTAT FAVORABLE EN ALTRES VILES ES TORNA A INTENTAR, EN AQUEST INTENT SI QUE ES CONSIGUEIX A PARTIR D´AÇÍ LES DOS COMPANYIES EXISTENT DEIXARAN DE DENOMINAR-SE PRIMERA I SEGONA PER PASSAR A DENOMINAR-SE MOROS I CRISTIANS. SENT PERMANENTS ELS CARRECS D´ALFERES I CAPITÀ, PASEN A SER ANUAL, I DE 1820 A 1840 SON SUSTITUIT PER CARRECS EXTRICTAMENT DIARIS.

- 1839, EN EL SEMANARI PINTORESC ESPANYOL S´INDICA QUE L'INDUMENTÀRIA HA EVOLUCIONAT DES DE L´ANTIC DE MILICIÀ, A UN DE LLAURADOR, I POSTERIORMET A AQUESTA DATA APAREIX EL DE ROMANO.

- 1969, DESFILA L´ÚLTIMA ESQUADRA DE ROMANOS, JA QUE A PARTIR D´AQUEST MOMENT, ES CAMBIA LA DENOMINACIÓ DE ROMANOS PER LA DE CRISTIANS “ELS BLAVETS”, A L´IGUAL QUE L´INDUMENTARIA PASA DE ROMANOS,A UNES INNOVADORES VESTIMENTES DENOMINATS DE TERCIS DE FLANDES.

- 1980, APAREIX L´ACTUAL VESTIMENTA, DISSENYAT PER EN JOSÉ SOLER CARDONA, INSPIRAT EN UN MILITAR DEL SEGLE XIII.
Estudio sobre el origen de la Comparsa
DOCUMENTOS DE LA COMPARSA:
- Inventario (2019)
- Texto Embajada
Estudio histórico sobre Milicias 
- Memorandum histórico